210 26 19 120 | Κλείστε το ραντεβού σας!

Θεραπεία Ακμής

Η ακμή είναι πλέον ένα αρκετά συνηθισμένο δερματολογικό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί άτομα που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία φτάνοντας μέχρι και τα 30 έτη, ενώ σπάνια μπορεί να παραμείνει μέχρι και τα 50 έτη.

Πρόκειται για πρόβλημα τόσο σωματικό όσο και ψυχολογικό, καθώς τα άτομα έρχονται αντιμέτωπα με αντιαισθητικά και συχνά επώδυνα σπυράκια και ουλές.

Με τη Θεραπεία Ακμής ο ασθενής δέχεται μια απόλυτα εξατομικευμένη θεραπευτική μέθοδο, ειδικά προσαρμοσμένη στον τύπο του δέρματός του.

Η ακμή εμφανίζεται τόσο σε πρόσωπο όσο και στο σώμα. Επομένως, άτομα που ταλαιπωρούνται από σημάδια και ουλές στην πλάτη, το στήθος αλλά και τους γλουτούς μπορούν να βοηθηθούν από τη Θεραπεία Ακμής.

Υπάρχουν 2 τύποι θεραπείας:

1ος τύπος: τοπική θεραπεία ακμής

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σε ήπιας μορφής ακμή, όπως εφηβική ή και ακμή εγκυμοσύνης, αλλά και ως συμπληρωματική του 2ου τύπου θεραπείας.

Ο θεράπων ιατρός χορηγεί στον ασθενή αντιμικροβιακά και κερατολυτικά σκευάσματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να γίνει τοπική χρήση υπεριωδών ακτίνων Β.

2ος τύπος: συστηματική θεραπεία ακμής

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που η τοπική θεραπεία δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Περιλαμβάνει συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών, ορμονική θεραπεία και χρήση ρετινοειδών.

  • η χορήγηση αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος των συμπτωμάτων έως ότου τα σπυράκια αρχίσουν να υποχωρούν.
  • η ορμονική θεραπεία απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που λαμβάνουν ήδη αντισυλληπτικά χάπια καθώς περιλαμβάνει πρόσληψη οιστρογόνων ή συνδυασμό οιστρογόνων με αντιανδρογόνα.
  • η χρήση ρετινοειδών κατά τη θεραπεία της ακμής έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, παρόλο που τα αποτελέσματά της δεν είναι άμεσα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι ασθενείς τείνουν να εμφανίζουν ξηρότητα δέρματος, ενώ σε ορισμένους μπορεί να παρατηρηθεί ρινορραγία και πρόσκαιρη υπερλιπιδαιμία. Πριν από τη χρήση ρετινοειδών συνίσταται εξέταση ήπατος, ενώ τόσο κατά τη διάρκεια όσο και για τουλάχιστον 3 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας είναι απαραίτητη η αντισύλληψη για την αποφυγή τερατογένεσης.

Το δερματολογικό πρόβλημα της ακμής μπορεί εναλλακτικά να αντιμετωπιστεί με τις παρακάτω μεθόδους: